Sort by
Sort by

Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija tvaria ir sveikatai palankia mityba vadina tokią, kuri prisideda prie visapusiškos asmens sveikatos ir gerovės, turi nedidelį neigiamą poveikį gamtai, yra lengvai prieinama, įperkama, saugi ir kultūriškai priimtina.

Mes norime, kad kuo daugiau žmonių žinotų ir taikytų tvarios ir sveikos mitybos principus rinkdamiesi ką valdyti kiekvieną dieną. Didžiausia pasaulyje maisto ir gėrimų gamintoja „Nestle“ pasitelkia savo resursus, kad maisto tiekimo grandinė būtų tvaresnė ir draugiškesnė aplinkai, todėl skatiname vartoti daugiau augalinio maisto. Tai ir skanu, ir naudinga planetai.

Augantis augalinio maisto poreikis!

Visame pasaulyje pastebime besikeičiančius mitybos įpročius: suvartojama mažiau mėsos ir auga susidomėjimas augalinės kilmės produktais. Įvairios iniciatyvos, pavyzdžiui Pirmadienis be mėsos arba Vegetariškas sausis (ang. Veganuary), skatinančios atsisakyti ar riboti mėsos vartojimą, išbandyti vegetarišką mitybą, sulaukia vis daugiau susidomėjimo ir prisideda prie sveikatai palankesnės mitybos įgūdžių formavimosi. Įdomu, kad  2.6 milijono žmonių visoje Europoje maitinasi veganiškai ir net 22,9 proc. europiečių savo mitybą įvardija kaip fleksitarinę, t.y. lankstų vegetarizmą, kai šalia augalinio maisto kartais suvalgoma mėsos ar žuvies produktų.

Prie tvaresnės mitybos principų perėję žmonės išskiria tris pagrindines priežastis, kodėl renkasi valgyti daugiau augalinio maisto ir riboja arba atsisako gyvulinės kilmės maisto produktų.

Sustainable diets coffee

Rūpestis gamta:

9 iš 10 europiečių, pasirinkusių pakeisti mitybą įtraukiant daugiau augalinės kilmės produktų, tai daro dėl rūpesčio gamta. Apie 70 proc. Žemės ūkio sektoriaus išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų generuoja gyvulininkystė. Be to, šis sektorius naudoja ir daug resursų: tam, kad būtų užaugintas  gyvūnas, kurio mėsa virs 100 gramų sveriančiu kepsniu, sunaudojama net 1600 litrų vandens. Tiek užtektų pripildyti 10 vonių.

 

Rūpestis sveikata:

Viena pagrindinių priežasčių rinktis fleksitarinę, vegetarinę ar veganinę mitybą yra sveikata. Oksfordo universiteto tyrimas parodė, kad pilnavertė augalinė mityba gali sumažinti kai kurių ligų, pavyzdžiui, 2 tipo diabeto, aukšto kraujo spaudimo, kai kurių vėžio formų ir nutukimo rizikos tikimybę. Pabrėžiama, kad sveikatai palankesnės mitybos esmė yra ne tik vartoti mažiau mėsos ir sočiųjų riebalų turinčių produktų, bet ir didesnis kasdieną suvartojamų daržovių, vaisių ir riešutų kiekis.

 

Sustainable diets cereal

 

Sustainable diets pokebowl

Skonio pasirinkimas:

Augalinės kilmės produktai yra skanūs! Be to, augaliniai produktai gali būti puikus mėsos ar žuvies pakaitalas – ar ragavote augalinio mėsos kepsnio? Pavyzdžiui, kurdami „Garden Gourmet“ produktus siekėme, kad jų skonis ir išvaizda patiktų ir mėsos mėgėjams, be to, nuolatos kuriame naujus skonius.

 

KAIP KASDIENINIAI PASIRINKIMAI GALI PRISIDĖTI PRIE TVARESNĖS MITYBOS?

Mūsų pasirinkimas ką valgyti ar gerti turi įtakos mūsų sveikatai, savijautai, ir visos planetos gerbūviui. Tvari dieta visų pirma siekia balanso tarp to, kas sveika mums ir kas saugo planetą, užtikrinant, kad ir ateities kartos galėtų naudotis tais pačiais žemės resursais, kurie prieinami ir mums. Todėl tvari mityba – tai daugiau nei asmeninis tikslas, tai būdas prisidėti prie pasaulio išsaugojimo kasdieniniais mūsų pasirinkimais.
A more sustainable diet

Norintiems pradėti taikyti tvarios mitybos principus, dalinamės praktiniais patarimais, kuriuos galite pradėti taikyti jau šiandien:

  • Valgykite daugiau vaisių ir daržovių – juos užauginti, lyginant su gyvulinės kilmės produktais, sunaudojama mažiau vandens ir kitų žaliavų.
  • Į kasdieninę mitybą įtraukite ankštinius ir pilno grūdo produktus.
  • Kai tik turite galimybę, rinkitės vietinius, Jūsų šalyje užaugintus produktus – atsiminkite, kad produktų transportavimas irgi naudoja resursus ir prisideda prie klimato kaitos.

Išbandykite augalinius produktus ir gėrimus, kurie gali tapti alternatyva gyvulinės kilmės maisto produktams. Susipažinkite su augalinio maisto inovacijomis:

 

Sustainable diets burger

Augalinis burgerio paplotėlis ar augalinis gėrimas savo skoniu nenusileidžia produktams, pagamintiems iš mėsos ar pieno, tačiau jų gamybai sunaudota mažiau resursų, todėl jie draugiškesni gamtai ir palankesni sveikatai. Taip pat rinkitės valgyti tik tvariai užaugintas ir pagautas jūros gėrybes arba jų alternatyvas, pagamintas iš augalų.

 

Rinkdamiesi produktus atkreipkite dėmesį į gaminio įpakavimą – teikite prioritetą pakuotėms, kurias galima perdirbti ir atsakingai rūšiuokite atliekas.

Venkite išmesti maistą - kūrybiškai panaudokite maisto likučius gamindami namuose. Receptai ir įkvėpimai Jūsų stalui.