„Nestlé“ for Healthier Kids“ iniciatyva

Norime, kad iki 2030 m. 50 milijonų vaikų gyventų sveikiau

Grandmother cooking with granddaughter
 

Sveiką vaiko vystymąsi užtikrina sveika mityba. Tačiau tai lengviau pasakyti, negu padaryti. Tėvai ir globėjai susiduria su nemažai iššūkių, skatindami vaikus valgyti daugiau daržovių ir vaisių, rūpindamiesi, kad jų valgis būtų kuo maistingesnis, į valgiaraštį stengdamiesi įtraukti kuo įvairesnių baltymų šaltinių, įskaitant augalinės kilmės alternatyvų.

„Nestlé for Healthier Kids“ iniciatyva skirta padėti tėvams ir globėjams auginti sveikesnius vaikus. Kasmet sukuriame ir visame pasaulyje prekiaujame maistingesniais maisto produktais ir gėrimais, kurie yra pritaikyti specialiai vaikų mitybos poreikiams, mokyklose įgyvendiname programas, kurių metu suteikiame vaikams žinių apie sveiką gyvenseną, o tėvams daliname patarimus ir mokome sveikesnių receptų. Mūsų platesnis siekis iki 2030 m. - kiekvienais metais padėti 50 milijonų vaikų gyventi sveikiau.

Įtraukdami vaikus į maisto ruošimą ugdome sveikesnius mitybos įpročius – jie kokybiškiau maitinasi, valgo daugiau vaisių ir daržovių. Štai kodėl mes raginame vaikus virtuvėje gaminti ir būti kartu.

Kodėl naudinga vaikus įtraukti į maisto ruošimą?

  • Vaikai, kurie padeda ruošti maistą namuose, maitinasi kokybiškiau

    [1,2,3 *]
  • Vaikai, kurie padeda ruošti valgį namuose, valgo daugiau vaisių ir daržovių

    [4,5,6 *]
  • Vaikai, ruošiantys valgį, dažniau renkasi valgyti daržoves

    [7,8,9 *]

1. Bendra mitybos kokybė buvo aukštesnė tarp Kanados penktokų, kurie bent kartą per savaitę padėdavo ruošti maistą namuose, palyginti su tais, kurie niekada nepadėjo ruošiant valgį (Chu YL ir kt. J Nutr Educ Behav. 2014; 46: 304-8)

2. Australijoje atliktas horizontalusis tyrimas parodė, kad berniukai (ne mergaitės), turintys „sveiką“ mitybos modelį, buvo labiau įsitraukę į maistą, nei berniukai, turintys „energijos nestokojantį“ valgymo modelį (Leech RM ir kt. Appetite. 2014 ; 75: 64–70)

3. Pagalba gaminant maistą buvo teigiamai susijusi su sveikos Viduržemio jūros dietos laikymusi tarp 7–9 klasių mokinių Portugalijoje (Leal FM ir kt. Persp in Pub Health. 2011; 131: 283-7)

4. Kanados penktokai, kurie reguliariai padėdavo ruošti maistą namuose, per dieną suvalgydavo 1,4 daugiau vaisių ir daržovių porcijų (kartu) nei vaikai, niekada negaminę patiekalų (Chu YL ir kt. J Nutr Educ Behav. 2014; 46: 304-8)

5. Japonijos vaikai (10–11 metų), kurie padėjo ruošiant maistą, dažniau valgydavo daržoves ir vaisius kiekvieną dieną, palyginti su tais, kurie nedalyvavo valgio ruošime (Nozue M ir kt. Nutr Res Pract. 2016; 10: 359–63)

6. Mažų vaikų (2–5 metų) įtraukimas į maisto ruošimą padidino vaisių ir daržovių vartojimą (Shim JE ir kt. J Nutr Educ Behav. 2016; 48: 311-7)

7. Reguliari pagalba gaminant maistą buvo susijusi su 10% padidėjusiu rinkimusi valgyti daržoves tarp Kanados 5-ų klasių moksleivių (Chu YL ir kt. Pub Health Nutr. 2013; 16: 108-12)

8. Aktyvesnis dalyvavimas ar tėvų vaikų skatinimo padėti ruošiant maistą mastas buvo teigiamai susijęs su 3-7 metų vaikų pomėgiu daržovėms (Vollmer RL ir Baietto J. Appetite. 2017; 113: 134-40)

9. Ikimokyklinio amžiaus vaikai labiau norėjo valgyti daržoves, kai vaikas padėjo ruošti patiekalus su daržovėmis (Ugalde M ir kt. JMIR Serius Games. 2017; 5: e20)

Dvi programos sritys:

 

1. Spartiname mūsų asortimento transformaciją

 

Siekdami užtikrinti, kad mūsų prekių ženklai propaguotų sveikesnį gyvenimo būdą ir patenkintų šiandieninius mitybos poreikius, mes:

  • Nuo 2017 m. iš gaminių pašalinome daugiau kaip 60 000 tonų cukraus;
  • Nuo 2017 m. iš gaminių pašalinome daugiau kaip 10 000 tonų druskos;
  • 2020 m. padidinome mikroelementais praturtinto maisto porcijų skaičių iki 196,6 mlrd.

Taip pat iki 2020 m. prisiėmėme įsipareigojimų ateičiai:

  • Į gaminius pridėti mažiausiai 750 milijonų porcijų (80 g) daržovių;
  • Į produktus pridėti mažiausiai 300 milijonų porcijų (16 g) maistinių medžiagų turinčių grūdų, ankštinių augalų, sėlenų ir daugiau riešutų bei sėklų;
  • Įvykdėme 2014 m. įsipareigojimą 10% sumažinti sočiųjų riebalų kiekį visuose su šia programa susijusiuose produktuose, kurie neatitinka „Nestlé Nutritional Foundation“ kriterijų, t. y., turi per didelį kiekį sočiųjų riebalų.

 

2. Įkvepiame kurdami palaikomąsias iniciatyvas ir paslaugas

Tėvams ir globėjams reikia pagalbos, kad užaugintų sveikesnį gyvenimo būdą propaguojančius vaikus. Todėl mes kuriame iniciatyvas ir internetines programas, kad galėtume suteikti daugiau žinių apie mitybą, dalintis sveikais receptais ir praktiniais patarimais.

Nuo 2016 m. „Nestlé for Healthier Kids“ programos pasiekė daugiau kaip 80 milijonų vaikų daugiau nei 80 šalių.

Baltijos šalyse mes remiame Lietuvoje gyvuojančią iniciatyvą „SVEIKATIADA“.