Sort by
Sort by

Baltijos šalių gyventojų kavos ruošimo įpročiai keičiasi pagal pasaulines tendencijas

Nestle-81 web

Pastarojo pusmečio aktualijos smarkiai paveikė žmonių gyvenimą, tačiau namuose likę gyventojai neatsisakė kavos gėrimo malonumo – pasirinkęs tinkamus ruošimo įrankius ir kokybišką kavą, kiekvienas be didelių pastangų gali mėgautis tobulo skonio kapučino, stipraus espreso ar šaltos kavos „Cold Brew“ puodeliu.

Paragavę kavinėse, skanauja namuose

Kasmet pasaulyje pristatomos įvairiausios kavos gėrimo naujovės, prie kurių populiarėjimo prisideda ir socialiniai tinklai, darantys nemažą įtaką kavos vartojimo kultūrai – gausu nuotraukų, kuriose matyti kūrybiškai pateikti kavos gėrimai. Pastarieji labai populiarūs tarp jaunų žmonių, nuolat naršančių internete ir norinčių išbandyti įvairias naujoves. Baltijos šalys taip pat neatsilieka nuo pasaulinių kavos madų. Vartotojai nori paprastai pasigaminti mėgstamą kavą namų sąlygomis. Tai itin aktualu šiuo laikotarpiu, kai daugelis žmonių derina darbą biure ir namuose – jiems svarbu išsaugoti malonius darbo savaitės įpročius, tokius kaip kavos pertraukėlės.

„Siekdami atitikti vartotojų poreikius ir pasiūlyti jiems naujų skonių, kavos gamintojai nuolat seka tendencijas kavos pasaulyje. Šiais metais rinkai pristatėme tirpią kavą „Nescafé Black Roast“. Jos gamybai buvo parinktos specialios pupelės, kurių ypatingos savybės atsiskleidžia tamsaus skrudinimo metu. Tamsaus skrudinimo kava yra vienas populiariausių pasirinkimų „Starbucks“ kavinėse visame pasaulyje, o dabar lengvai pagaminama ir namuose. Gurmanams pristatėme ir šaltos kavos kapsules „Cold Brew“, todėl šią vasarą daugelis galėjo mėgautis lengvai paruošiamu „Frappe“ kavos kokteiliu ar kavos gėrimu, gaminamu pagal šiais metais išpopuliarėjusį „Dalgona“ receptą“, – apie tendencijas pasakoja „Nestlé Baltics“ kavos verslo vadovė Milda Žemaitienė.

Kapsulinių kavos aparatų metas

Tyrimų bendrovės „Nielsen“ atliktas kavos vartojimo įpročių tyrimas parodė, kad kapsulinę kavą geria vis daugiau Baltijos šalių vartotojų. Šios kavos ruošimo būdo populiarumą lemia tai, kad kapsuliniai aparatai itin supaprastina paruošimo procesą, o įvairių skonių kavos gėrimų kapsulės išsaugo kavos šviežumą ir užtikrina visada puikiai subalansuotą skonį.

„Šiandien vis daugiau kavos mėgėjų atsisako įpročio gerti užpilamą maltą kavą ir renkasi patogesnį bei kokybiškesnį kavos ruošimą kapsuliniu aparatu. Jis užtikrina itin paprastą ir lengvą kavos gaminimą. Paruošus gėrimą, kavos tirščiai lieka kapsulėje, todėl kavos aparato priežiūra nereikalauja daug laiko. Dėl didelio kavos kapsulių pasirinkimo šiandien kiekvienas gali atrasti savo mėgstamą kavos ar kavos gėrimo rūšį, kurią lengva bus pasigaminti namuose“, – teigia „Nestlé Baltics“ kavos verslo vadovė.

Tirpi kava rado savo mėgėjų ratą

Dar prieš keliasdešimt metų sklandė mitas, kad tirpi kava yra nenatūralus produktas, dėl to ilgą laiką galvota, kad savo kokybe nusileidžia maltai kavai. Šiandien vis daugiau žmonių domisi tendencijomis, ieško informacijos internete ir žino, kaip atskirti kokybišką tirpią kavą.

„Pastebime, kad tirpią kavą dažnai renkasi jaunesni žmonės. Iš 100 proc. pupelių pagamintos tirpios kavos sudėtyje nėra jokių priedų, o vartotojai ją mėgsta dėl paprasto ruošimo proceso ir plačių pritaikymo galimybių kuriant naujus kavos gėrimus. Be to, ji yra nepakeičiamas palydovas skubant ir keliaujant“, – sako M. Žemaitienė. Tirpią kavą gardinant įprastu ar augaliniu pienu, grietinėle ar pasirinkto skonio sirupu, galima nuolat ieškoti vis naujų skonio derinių. Ja ir mėgautis galima iki paskutinio gurkšnio, nesibaiminant tirščių nuosėdų.

Bendrovės „Nielsen“ kavos vartojimo įpročių tyrimas Baltijos šalyse buvo atliktas šių metų balandžio 2–12 dienomis. Iš viso apklausta 4800 respondentų, po 1600 Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.