Sort by
Sort by

Visi virtuvėje

Septynios idėjos, kaip sudominti ir išlaikyti vaikus sveikus

Visi tėvai nori išugdyti sveikus vaikų mitybos įpročius, bet užtikrinti, kad vaikai įvertintų mitybos svarbą, gali būti šiek tiek keblu.

Taigi kaip suformuoti sveikus savo vaikų įpročius? Jei juos sudominsite ir procesą padarysite įdomų, galite pasiekti ilgalaikį rezultatą. Štai keletas idėjų:

Sudarykite valgiaraštį kartu

Nestle
 

Šeimos valgiaraštį visai savaitei sudarykite kartu su vaikais. Skatinkite juos išsakyti savo pasiūlymus, o prireikus, pasiūlykite idėjų. 

Racioną turėtų sudaryti didesnė dalis daržovių, dalis baltyminio maisto (mėsos, kiaušinių, žuvies, lęšių ar pupelių) ir dalis visagrūdžių makaronų, rudųjų ryžių ar bulvių (palikite lupeną, kad būtų daugiau skaidulų).

Sudarykite pirkinių sąrašą

Nestle
 

Jūsų valgiaraštis sudarytas, dabar jums reikia maisto produktų. Pakvieskite vaikus padėti sudaryti pirkinių sąrašą – tai puiki proga aptarti įvairius maisto produktus ir jų pranašumus.

Galite pasitelkti žaidimus, kad procesas būtų linksmesnis – pavyzdžiui, nupieškite reikalingus produktus ir leiskite vaikams atspėti, kas tai.

Sudėliokite produktus

Nestle
 

Grįžę iš parduotuvės paprašykite vaikų, kad padėtų jums sudėti maisto produktus. Paverskite tai žaidimu: skatinkite vaikus atspėti, kurie produktai keliauja į šaldytuvą, spintelę ar šaldiklį. 

Laikas gaminti

Nestle
 

Labai svarbu įtraukti vaikus į maisto ruošimo procesą. Tyrimai rodo, kad vaikai, kurie ruošia valgį, yra labiau linkę eksperimentuoti su naujais maisto produktais ir sveikai maitintis.

Gaminkite su vaikai ir išmokykite juos lupti vaisius, atitirpinti mėsą ar valyti žuvį – tai taip pat yra galimybė jiems išsiugdyti ir įtvirtinti teigiamus įpročius, pavyzdžiui, išlaikyti virtuvę švarią, plauti rankas prieš ir po gaminimo, taip pat rūšiuoti atliekas į perdirbamas ar kompostuoti.

Pasaulio virtuvės

Nestle
 

Skirtingos pasaulio virtuvės ne tik suteikia puikų būdą vaikams pajusti skirtingas kultūras, jos taip pat atskleidžia naujus kvapus, tekstūras ir skonius, o kartu pasiūlo dar vieną kelią į sveiką mitybą. Jei trūksta įkvėpimo, internete rasite kulinarinių knygų ar receptų.

Jutiminė patirtis

Nestle
 

Maistas yra visus jutimus įtraukianti patirtis. Tegul vaikai uždengia akis ir naudojasi kitais pojūčiais – kvapu, skoniu, klausa ar lytėjimu, kad atspėtų, koks tai produktas ar patiekalas. Galite šį žaidimą paversti visų šeimos narių rungtynėmis.

Mažieji padavėjai

Nestle
 

Tai smagus būdas supažindinti vaikus su maisto pateikimo svarba – tiek maisto sudėjimo į lėkštę, tiek patiekimo ant stalo.

Vaikams bus smagu apsimesti padavėjais, nors, be abejo, jiems nebus lengva – niekas nesakė, kad paprasta patiekti patiekalus ar nurinkti juos nuo stalo nieko nenumetant ir neišpilant!

Visi šie skirtingi užsiėmimai padės jūsų vaikams įvertinti maisto ir tinkamos mitybos svarbą bei formuos sėkmingus įgūdžius visą likusį gyvenimą.

Skaitykite daugiau apie „Nestlé for Healthier Kids“, mūsų iniciatyvą, skirtą padėti ateities kartoms vartoti geresnį maistą ir gėrimus bei daugiau judėti. Programos tikslas – padėti iki 2030 m. 50 milijonų vaikų gyventi sveikiau.