Sort by
Sort by

Vaizdo ir skonio ryšys

Ryšys tarp vaizdo ir skonio

Šveicarijoje įsikūrusio „Nestlé tyrimų centro“ atlikto skonio tyrimo metu 14 savanorių žiūrėdami į įvairaus maisto nuotraukas vertino nepažįstamo maisto skonį. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad savanoriai, kurie žiūrėjo į kaloringo maisto nuotraukas nepažįstamą skonį įvertino geriau, nei žaliųjų pupelių, arbūzų ir kitų nekaloringų produktų nuotraukas žiūrėję kolegos.

 

„Kurie nauji produktai bus skanūs priklauso nuo pirmo įspūdžio apie produktą dar jo neragavus. Tyrimo rezultatai, kurie parodė, kad naujo produkto skonį gali lemti neseniai matytas mėgstamas patiekalas vaizdinys, iškėlė naujus klausimus. Į juos atsakymų ieškosime ateities tyrimuose“, – sakė „Nestlé“ mokslininkė dr. Julie Hudry.

 

Tyrimo metu mokslininkai taip pat stebėjo dalyvių smegenų veiklą. Iš gautų duomenų paaiškėjo, kad savanoriai, kurie žiūrėjo picų ir kitų angliavandeniais turtingų produktų nuotraukas labiau mėgavosi nepažįstamu skoniu.

 

„Valgant vienu metu dirginama daugelis mūsų pojūčių, kurie sukuria unikalų maisto skonio supratimą. Nors skonis yra pirminis maisto pasirinkimo kriterijus, mūsų tyrimas rodo, kad ir kiti jutikliai prieš ragaujant maistą gali suteikti smegenims labai svarbios informacijos“, – sakė dr. J. Hudry.

 

„Nestlé tyrimų centras“ mėgstamo maisto vaizdinių įtaką naujų produktų skoniui ištyrė 2011 metais. Nepažįstamą skonį tyrėjai sukūrė savanorių liežuviu leisdami švelnią elektros srovę. Tyrime dalyvavusių savanorių amžiaus vidurkis buvo 25,5 metų.

 

Apie „Nestlé tyrimų centrą“

„Nestlé tyrimų centras“ – tai didžiausias privatus maisto tyrimų institutas pasaulyje. Centras specializuojasi produktų maistingumo ir jutimo savybių tyrimuose, ieško naujų produktų gamybos technologijų, tiria vartotojų elgesį, maistingumo poreikius ir socialinius maisto ir mitybos aspektus. Pagrindinis „Nestlé tyrimų centro“ prioritetas – aukščiausio lygio produktų kokybė ir saugumas. Centras glaudžiai bendradarbiauja su įvairiais išoriniais partneriais bei „Nestlé“ Tyrimų bei Produktų technologijų centrais visame pasaulyje.


Daugiau apie „Nestlé tyrimų centrą“ gali pasiskaityti čia