Tarptautinės virėjo dienos proga – maisto gaminimo pamokos mažiesiems


Spl 20, 2016

Spalio 20-oji – Tarptautinė virėjo diena. Jau antrus metus iš eilės „Nestlé Baltics“ ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija šią dieną suvienija jėgas tam, kad praleistų ją su vaikais mokydami juos maisto gamybos ir sveikos mitybos taisyklių ir paslapčių.

Ši iniciatyva – programos Nestlé Healthy Kids, kuria siekiama visavertės mitybos įgūdžius ugdyti nuo mažų dienų. Tarptautinės virėjo dienos proga virtuvės šefai daugiau nei 103 šalyse savo kulinarines paslaptis atskleidžia mažiesiems – pasitelkiant kūrybiškumą kartu gamina, mokosi ir žaidžia. Lietuvoje prie šios iniciatyvos prisijungė daugiau nei 20 darželių ir tokie kulinarijos meistrai kaip Deivydas Praspaliauskas, Beata Nicholson, Arūnas Stoškus ir daugelis kitų.

Tarptautinė virėjo diena – puiki galimybė kalbėti apie visavertę vaikų mitybą, mokyti juos sveikos mitybos pagrindų pasitelkiant žaidimus ir kūrybiškumą. Vaikystėje padėti mitybos pagrindai turės įtakos visą gyvenimą, o pakeisti juos bus kur kas sunkiau. Todėl kalbėti apie tai reikia dabar.

Šių metų tema – menas lėkštėje. Vaikai kartu su virtuvės šefais mokysis ne tik gaminti sveikus patiekalus, bet ir išdėlioti juos lėkštėje taip, kad patiekalas atrodytų dar skanesnis. Tikime, kad pasitelkus kūrybiškumą maisto gaminimo procesas gali tapti žaidimu, o vaikų ne itin mėgstamos daržovės – patraukliais pietumis. Į pagalbą vaikams atskuba ir Nestlé Professionals komanda, paruošusi lengvai paruošiamus receptus vaikams bei patarusi, kaip pradėti lėkštėje dėlioti paveikslą iš maisto produktų.

Remiantis Nestlé Tyrimų centro atlikto tyrimo duomenimis, kartu su tėvais maistą ruošiantys vaikai valgo kur kas daugiau daržovių nei tie, kurie laukdami vakarienės žaidžia. Eksperimento, kuriame dalyvavo 47 tėvai su 6 - 10 metų vaikais, rezultatai parodė, kad vaikai, ruošę maistą kartu su tėvais, valgė beveik 76 proc. daugiau salotų ir 27 proc. daugiau vištienos. Be to, prie gaminimo prisidėję vaikai valgo lėčiau, mėgaujasi savo pagamintu maistu ir suvalgo jo net iki 25 % daugiau.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad ruošdami maistą vaikai patiria itin daug teigiamų emocijų ir pasididžiavimo savo darbu jausmą. Gaminimas kartu itin naudingas formuojant sveikos ir visavertės mitybos įpročius nuo mažų dienų, bet ir stiprinant tėvų ir vaikų ryšį.