„Nestlé“ tyrimas: pilno grūdo produktai mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką


Lap 30, 2016

Šiuolaikinis gyvenimo tempas ir nesubalansuota mityba veda prie dažnėjančių širdies ir kraujagyslių ligų. Naujausi tyrimai atskleidė, kad šių ligų gali padėti išvengti pilno grūdo produktais praturtinta mityba. Kompanijos „Nestlé“ ir Klyvlendo klinikos mokslininkai nustatė, kad antsvorio turintiems žmonėms iki 50-ies metų širdies ir kraujagyslių ligų rizika žymiai sumažėja, jeigu jų mityboje rafinuotų grūdų produktai pakeičiami pilno grūdo produktais.

Kaip parodė tyrimas, pilno grūdo produktai gali padėti sureguliuoti kraujo spaudimą ir taip sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų bei mirties nuo jų riziką. 

„Nestlé“ tyrimų centro ir Klyvlendo klinikos tyrime dalyvavo grupė antstvorio turinčių asmenų. Du periodus po aštuonias savaites šie asmenys maitinosi visiškai vienodai, tačiau vienų mityba buvo papildyta pilno grūdo produktais, kitų – rafinuotų, tai yra, pilnai išvalytų grūdų produktais.

Tyrimo metu nustatyta, kad žmonių, kurių mityboje buvo pilno grūdo produktų, diastolinis kraujo spaudimas (žemiausias spaudimas tarp širdies susitraukimų) sumažėjo tris kartus, palyginti su žmonėmis, kurių mityboje buvo tik rafinuotų grūdų produktai. Toks kraujo spaudimo sumažėjimas prilygsta 30 proc. sumažėjusiai mirties nuo širdies ligų rizikai ir 40 proc. sumažėjusiai mirties nuo insulto rizikai. 

Pilno grūdo produktai būtini kasdienėje mityboje

Nereikėtų painioti pilno grūdo produktų su rupiai maltų ar nemaltų grūdų produktais. Iš pilno grūdo produktų gali būti malami miltai, tačiau jie neišsijojami. Pilnas grūdas pasižymi tuo, kad nuo jo nėra pašalinta išorinė grūdo dalis – luobelė. Kitaip sakant, pilnas grūdas yra nepilno valymo grūdas.

Vienas geriausių tokio grūdo pavyzdžių – grikių kruopos. Jos visada yra pilno grūdo kruopos. Su ryžiais kiek kitaip – dažniausiai jie apdorojami, pašalinant išorinį grūdo sluoksnį, tad visi balti ryžiai nėra pilno grūdo kruopos. Pilno grūdo kruopoms priskiriami tik laukiniai (su luobele) ir rudieji ryžiai, kurių išorinis sluoksnis tik dalinai nuvalytas.

Mitybos specialistai rekomenduoja pilno grūdo produktais papildyti kasdienį racioną. Jie mitybą papildys būtinomis mineralinėmis medžiagomis, vitaminais ir skaidulomis. O visavertė mityba ir prevencinė lėtinių ligų, tarp jų ir širdies bei kraujagyslių ligų, priemonė.

Pilno grūdo produktų įtaką širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai atskleidęs tyrimas yra vienas didžiausių pilno grūdo produktų įtakos sveikatai tyrimų. Paskelbus tyrimo rezultatus, kompanija „Nestlé“ įsipareigojo skatinti pilno grūdo produktais praturtintą mitybą, pirmiausia pilnais grūdais praturtindama savo maisto gaminius. Pavyzdžiui, 85 proc. kompanijos gaminamų sausų pusryčių vaikams ir paaugliams pagrindinė sudedamoji dalis yra pilni grūdai.