„Nestlé” instituto mokslininkai rado būdą kaip išsaugoti gerąsias probiotikų savybes


Grd 22, 2015

Probiotikai – tai gerosios bakterijos, kurios užtikrina gerą virškinimą ir prisideda prie imuninės sistemos stiprinimo. „Nestlé” mokslininkai mano radę būdą, kaip padaryti, kad probiotikai savo savybių neprarastų ir apdoroti termiškai. Tai itin svarbus atradimas.

Pasak gydytojos dietologės doc. dr. Editos Gavelienės, yra daug skirtingų probiotinių bakterijų su savo unikaliomis savybėmis ir skirtingu poveikiu. Kartais medikai pacientams rekomenduoja papildomą probiotikų kiekį kapsulių ar tablečių pavidalu. Visgi, anot doc. dr. E. Gavelienės, kaip ir visos medžiagos, taip ir probiotikai geriausiai yra įsisavinami tiesiogiai iš maisto produktų. O probiotikų daugiausiai yra tokiuose produktuose kaip jogurtai, jogurto gėrimai, kefyras, rauginti kopūstai.

Tačiau yra viena problema – į maistą dedamos probiotinės bakterijos yra gyvos, o tai sukelia rūpesčių, pavyzdžiui, neįmanoma užtikrinti pakankamai ilgo produkto galiojimo laiko.

Tačiau, rodos, jog „Nestlé” instituto mokslininkai artėja prie šios problemos sprendimo. Jie pirmieji įrodė, jog kai kurios probiotikų rūšys ir termiškai apdorotos gali stiprinti imuninę sistemą, kartais net labiau nei gyvi jų atitikmenys.

„Nestlé” mokslininkai tyrė probiotiką Lactobacillus paracasei NCC 2461 ir tai, kaip jis veikia mūsų imunines ląsteles. Paaiškėjo, kad tiek gyvas, tiek termiškai apdorotas šis probiotikas neprarado savo savybių, o apdorotas probiotikas buvo net efektyvesnis.

Pasak mokslininkų, tai reikšmingas atradimas, kuris leis sukurti naujus probiotinius produktus su ilgesniu galiojimo laiku – tokius kaip įvairūs mišiniai kūdikiams ar gėrimai.