Kavos gėrimo įpročiai

Spl 22, 2012

Dažniausias kavos mėgėjų įprotis – gardinti kavą pienu ar grietinėle

       

Kava, kuri pirmą kartą pasaulyje paragauta 9-ame amžiuje, o itin branginti imta prancūzų 15-ame amžiuje, šiandien daugeliui yra nepakeičiamas ryto atributas. Tradicijomis sekantys kavos mėgėjai geria ją stiprią ir juodą, o eksperimentuoti linkę žmonės kavos paruošimui suranda šimtus skirtingų būdų.

Kava gali būti saldi, balinta, šalta, be kofeino, praturtinta šokoladu, prieskoniais, sirupu ar likeriu... Kelias atviras ir dar įdomesniems eksperimentams su kava – pavyzdžiui, jos naudojimui maisto gaminime. Desertuose kavos aromatą ir skonį jausti jau esame įpratę, bet geriausi pasaulio kulinarai kavą naudoja ir padažams prie mėsos ar žuvies.

      


Skalsus, sodrus ir šiltus kraštus primenantis kavos aromatas bei skonis išgaunamas skirtingais kavos paruošimo būdais. Tai net galima vadinti menu: iki mūsų puodelio kava keliauja per daugybę skirtingų džiovinimo, skrudinimo, smulkinimo ir kitų etapų.

Jau beveik šimtą metų kavos mėgėjai dėl patogumo ir greito paruošimo vertina tirpią kavą. Kaip rodo kaimyninėje Latvijoje atlikti tyrimai, tokią kavą žmonės labiausiai linkę gardinti pienu ar grietinėle. Lietuvių kavos gėrimo įpročiai tikriausiai mažai tesiskiria nuo mūsų kaimynų. Dauguma pernai „GfK Custom Research Baltic“ rengtose apklausose dalyvavusių tirpios kavos mėgėjų prisipažino, jog geria baltą kavą – net 72 proc. žmonių šios kavos skonį turtina pienu ar jo pakaitalais. Balintą kavą renkasi net trys iš keturių moterų (75 proc.) ir 2 iš 3 vyrų (65 proc.). Be to, paaiškėjo, kad kavą balindami du trečdaliai žmonių pila šviežią pieną, kiti – grietinėlę.

Tirpios kavos mėgėjai neįsivaizduoja jos be cukraus – 85 proc. apklausoje dalyvavusių respondentų sakė, kad kavą jie saldina visuomet. Tik ne visi tai daro vienodai. Mažiau nei trečdalis (30 proc.) apklaustųjų teigė dedantys vieną šaukštelį cukraus, 38 proc. labiau mėgsta, kai cukraus yra du šaukšteliai. 11 proc. apklausoje dalyvavusių kavos mėgėjų teigė, jog jiems geriausia kava – juoda ir be cukraus.




Tirpios kavos paruošiamos itin greitai ir patogiai, o receptų, kaip praturtinti jų skonį – daugybė. Tarp jų bene mėgstamiausia pasaulyje yra „NESCAFÉ Classic“, jos rasti galima beveik visuose pasaulio kampeliuose. Išskirtinio aromato ir švelnumo derinį pateikia „NESCAFÉ Montego“, ruošiama iš dviejų rūšių pupelių – arabika ir robusta – mišinio. Sodraus skonio gerbėjams įtinka „NESCAFÉ Gold“, o stiprios itališko stiliaus kavos ieškantieji renkasi „NESCAFÉ Espresso“, pasižyminčią turtingu skoniu ir švelnia crema puta.